Smrž obecný: Netypická, ale velmi chutná houba
Pokud byste tuto houbu potkali v lese, s největší pravděpodobností byste jí nevěnovali pražádnou pozornost. Její poněkud netypický vzhled totiž neznalce přímo odrazuje. Jenže to by byla škoda, smrž obecný je považován mezi houbaři za naprostou delikatesu. Můžete jí najít na okrajích lesů už v prvních jarních dnech.
Na smaženici, do polévky nebo třeba pod maso
Obecně jsou smrži považovány za jedny z nejcennějších jedlých hub u nás. Jejich výkupní hodnota se pohybuje až kolem 400 korun za jeden kilogram. Jaké je však využití smrže obecného v kuchyni? Zacházet s ním můžete jako s kteroukoliv jinou houbou. Má velmi delikátní a jemnou chuť, která jídlu dodá úplně jiný rozměr. Smrž se hodí do smaženice, polévky nebo třeba pomazánky. Jejich dutá hlavička nabízí možnost i plněné varianty. Smrž se navíc velmi dobře suší, jarní úlovky stačí podélně rozkrojit, zbavit nečistot a na teplém a suchém místě nechat několik týdnů pomalu sušit. Staré plodnice už ale raději nesbírejte, mohou obsahovat jedovaté látky. Smrž je u nás však spíše raritou, i když se nachází prakticky po celém mírném pásu severní polokoule, u nás je tomu tak jen zřídka.